Jäävätkö tekniset tiedot lukematta

post thumb
Teknologia
by Sonja/ on 18 Jun 2024

Jäävätkö tekniset tiedot lukematta

Teknisiä tietoja löytyy kaikista laitteista autoista hiustenkuivaajaan tai kamerasta polkupyörään. Niissä tiedoissa kerrotaan kaikki mahdollinen, mitä kyseisestä tuotteesta on tiedossa. Kuinka moni meistä ottaa tuotteet käyttöön lukematta tekniset tiedot? Käyttöohjeessa on myös erinäinen määrä varoituksia, jotka olisi syytä tietää ennen tuotteen käyttämistä. Onko tekniset tiedot kirjoitettu turhaan vai onko kyse vain kiireestä, ettei niitä lueta? Katsotaan, mitä ne sisältävät ja mitä tarkoittaa tuoteseloste ruuan kohdalla.

Tekniset tiedot autosta

Otetaanpa yksinkertainen esimerkki eli tekniset tiedot autosta. Autossa on teknisiä tietoja hyvin paljon, joten niiden lukemiseen mene hetki jos toinenkin. Ne kertovat massan, mitat, jarrut, kulutuksen ja päästöt sekä millainen moottori autossa on ja paljon muuta.

Tekniset tiedot ovat erinomainen apu siinä, kun haluat tietää, kuinka paljon laitat renkaisiin ilmaa tai mitä siihen tankkaat. Ne myös kertoo, millaiset polttimot autossa on tai mitä jarrunestettä siinä on käytössä sekä kuinka paljon. Olisi ainakin syytä perehtyä siihen, mistä sivuilta ne käsikirjasta löytyvät.

Samalla tavalla voitaisiin kertoa monesta muusta asiasta tarkemmin ja lyhyemmin, mitä niistä tiedetään ja mitä ominaisuuksia niistä löytyy. Sellainen voi olla vaikkapa eutellerkasinot.io. Sen voisi samalla tavalla purkaa taulukoksi ja kertoa, mitä se sisältää.

Miksi teknisiin tietoihin ei kiinnitetä huomioita?

Ne ovat tylsää luettavaa. Jos haluat ostaa punaisen auton, niin käytännössä näet värin omilla silmilläsi, jolloin sitä ei tarvitse tarkistaa enää käsikirjasta. Onko siinä vaiheessa millään muulla enää merkitystä? Käsikirjaa voi lukea, jos joskus tulee ongelma. Näin se valitettavasti usein on.

Pieni perehtyminen näihin tietoihin ei olisi pahitteeksi. Hyvä esimerkki on myöskin se, että toisinaan on tarvetta peräkärrylle ja silloin on syytä tietää, millaista massaa voi oman autonsa perässä vetää. Ihan kaikki ei onnistu. Olisi parempi ottaa se selville, sillä poliisi tekee asiasta varsin kalliin ilmoituksen kesken matkan.

Ei varmasti liene ihme, jos auton rekisterinumerolla saa autosta kaiken tarvittavan tiedon. Auton värin perusteella on aivan turha yrittää ostaa varaosia esimerkiksi öljynvaihtoa varten, jos puhdistimia pitäisi hankkia.

Tekniset tiedot vai tuoteseloste?

Jos jätetään punaiset autot hetkeksi syrjään, niin voidaan tutustua elintarvikkeisiin ja tuoteselosteeseen. Se on periaatteessa hernekeiton tai maidon tekninen tieto. Siinä kerrotaan, mitä ainesosia hernekeittoon on laitettu ja paljonko siinä on energiaa, vitamiineja tai mitä tahansa elimistölle tärkeitä aineita.

On hyvin luonnollista, että monet kaupassa käydessään lukevat hyvin monen tuotteen tuoteselosteen ajattelematta, että tässä on tuotteen tekniset tiedot. Ajatus menee vähän harhaan, sillä tiedot eivät ole kovin teknisiä.

Tuoteseloste on huomattavasti helpompi ymmärtää kuin auton vastaava, mutta siinä myös kiinnostuksen kohde on hiukan erilainen. Mutta asian voi myös ajatella niin, että ei ole sama mitä suuhusi laitat, joten pitäähän sinun myös tietää, millaisessa punaisessa peltilaatikossa istut.

Pakollisuus tärkeistä tiedoista

Mutta palataanpa vielä itse aiheeseen vähän tarkemmin. Seittipaja on aikaisemminkin pohtinut sitä, mitä nainen autoista tarvitsee tietää vai tarvitseeko mitään. Jo pitkään on ollut määräyksenä se, että tuotteista on oltava kerrottu kaikki mahdollinen, mitä siitä vain voi kuluttajalle kertoa.

Siksi ruuasta on tuoteseloste ja autosta tekniset tiedot. Se perustuu siihen, että tietoa ei saa pantata. Käsikirjassa on kerrottava tai tuoteselosteessa on oltava maininta myös siitä, liittyykö tuotteeseen mitään riskejä. Kukaan ei voi olettaa, että kuluttaja tietää kaiken luonnostaan.

Esimerkiksi chian siemeniä ei kannata syödä kuivana, sillä ne turpoavat päästessään kosketukseen kosteuden kanssa. Kaiken lisäksi ne vielä turpoavat kolme kertaa suuremmiksi kuin mitä ne ovat luonnostaan. Joten siksi teknisissä tiedoissa sekä tuoteselosteissa on myös varoituksia.