Viimeisimmät artikkelit

Teknologia
Tee-se-itse elektroniikka: Kiinnostavimmat projektit ja vinkit kotielektroniikan rakentamiseen
by Sonja/ on 16 May 2023

Tee-se-itse elektroniikka: Kiinnostavimmat projektit ja vinkit kotielektroniikan rakentamiseen

Tee-se-itse elektroniikka on kasvava harrastus, jossa ihmiset rakentavat omia elektronisia laitteita ja järjestelmiä kotona. Tämä harrastus tarjoaa mahdollisuuden luoda räätälöityjä ratkaisuja ja oppia samalla uutta elektroniikasta. Tee-se-itse elektroniikan suosio on kasvanut vuosien varrella, ja yhä useammat ihmiset haluavat ottaa elektroniikan rakentamisen omiin käsiinsä. Seittipaja esittelee mielenkiintoisimmat TSI-projektit tässä artikkelissa. Perusteet tee-se-itse elektroniikasta Tee-se-itse elektroniikka tarkoittaa elektronisten laitteiden rakentamista ja kokoamista itse. Se voi sisältää kaiken pienistä piireistä ja komponenteista aina monimutkaisempiin järjestelmiin asti.

Teknologia
Viikset naisella voi poistaa monilla tavoilla
by Sonja/ on 08 Sep 2022

Viikset naisella voi poistaa monilla tavoilla

Viikset naisella eivät ole yleensä yhtä näkyvät kuin miehellä. On kuitenkin hyvin normaalia, että naisillakin on karvahaivenia kasvoissa, kuten huulten yläpuolella. Joillain naisilla niitä on kuitenkin toisia enemmän – mistä tämä sitten johtuu? Naisten karvoihin aina mieshormoni testosteroni, jota esiintyy myös naisen elimistössä. Geenit vaikuttavatkin miksi joillain naisilla on näkyvämmät viikset kuin toisilla. Syyt voivat kuitenkin myös vaihdella ja lääkäriin kannattaakin mennä jos karvoitus lisääntyy yhtäkkiä tai siihen liittyy muitakin oireita.

Teknologia
Hiusten kihartaminen eri tavoilla
by Sonja/ on 25 Jun 2022

Hiusten kihartaminen eri tavoilla

Mikä onkaan upeampi näky kuin hyvin kiharretut hiukset, jossa kiharat pysyvät hyvin ja pitkään. Hiusten kihartaminen on mahdollista monella eri tavalla ja niitä voi tehdä sen mukaan, haluaako loivemmat vai korkkiruuvisemmat kiharat. Niiden tekemiseen voi käyttää kiharrinta, lettejä tai jopa muovipulloja, mutta on niitä tehty hyvällä tuloksella myös sukan tai talouspaperin avulla. Keinoja on monenlaisia ja sekin vaikuttaa, kuinka paksut tai pitkät hiukset ovat. Hiusten kihartaminen kihartimella Kihartimella hiusten kihartaminen on helppoa, kun muistaa tietyt asiat.

Teknologia
Haussa auto naiselle
by Sonja/ on 20 Jun 2022

Haussa auto naiselle

Pistäisinkö nettiin ilmoituksen, haussa auto naiselle? Miten naisen auto sitten eroaa miehen autosta? Onko punainen ja pieni auto automaattisesti naisen? Lähdin tarkastelemaan lähipiirini autokantaa ja niiden omistajia ja hämmästyin. Nykynainen ei välttämättä valitse autoaan vanhojen stereotypioiden mukaan, vaan homma on mennyt nyt aivan päälaelleen. Tutkimustulosteni valossa taidankin jättää ilmoituksestani termin naiselle pois. Eihän se oikeasti kerro yhtään mitään siitä, millaisen auton tarvitsen! Auto naiselle vai auto tarpeeseen Tutkimukseni tuloksena naiset olivat viimeisen parin vuoden aikana hankkineet auton seuraavin kriteerein: hybridi, neliveto, iso tavaratila, ylös ojasta omatoimisesti, diesel, lataushybridi, uusi, käytetty, tarpeeksi tehoa, erinomainen talviajettavuus, manuaalivaihteet, automaattivaihteet, ilman mitään rikkimeneviä lisäkkeitä, kaikilla lisävarusteilla ja viistoperä.

Teknologia
Data roaming päällä vai pois
by Sonja/ on 14 Apr 2022

Data roaming päällä vai pois

Data roaming päällä vai pois on kysymys, joka monella älypuhelimen käyttäjällä tulee mieleen aika ajoin. Joillekin saattaa olla hieman epäselvää se, mitä data roaming -ominaisuus itse asiassa tarkoittaa. Lähtökohtaisesti sillä tarkoitetaan puhelinliittymään liittyvää mobiilidataa, jolla voi käyttää internetiä käytännössä missä vain. Tällöin tieto liikkuu mobiilidataverkon kautta, mikä on eri asia kuin toinen yleinen langaton verkkoyhteys eli WiFi-verkko. Data roaming päällä vai pois – kustannukset Suomessa mobiilidatan puolesta on hyvä tilanne, sillä lähes kaikki liittymät ovat sellaisia, että niissä on rajaton mobiilidata.

Teknologia
Imurin imuteho on sen tärkein ominaisuus
by Sonja/ on 18 Feb 2022

Imurin imuteho on sen tärkein ominaisuus

Imurin imuteho on imurin tärkein ominaisuus, joten sen selvittämiseen kannattaa käyttää enemmän kuin tovi aikaa. Jokainen imuri luonnollisesti imee roskia ja pölyä, mutta imurit eivät suinkaan ole ominaisuuksiltaan samanlaisia. Yleensä imuteho ilmoitetaan watteina, joka tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, kuinka tehokas moottori imurissa on. Joskus teho voidaan ilmoittaa myös ilmawatteina eli imurin suulakkeen imutehona. Toisinaan on ilmoitettu myös molemmat tehot. Imurin imuteho kadoksissa? Mikäli imuri ei ime, vikaa voi lähteä metsästämään monesta suunnasta.

Teknologia
Ovatko pölypussittomat imurit parhaita?
by Sonja/ on 30 Nov 2021

Ovatko pölypussittomat imurit parhaita?

Tänä päivänä säästämisestä on tullut tärkeä pointti perheissä ja siksi pölypussittomat imurit ovat vallanneet markkinoita yhä enemmän. Imuri kerää roskaat omaan säilöönsä ja se on helppo sekä todella nopea tyhjentää. Pölypusseja ei tarvitse ostaa, joten niistä ei tule erillisiä kustannuksia eikä vaivaa siitä, että muistaisi ostaa juuri oikeanlaisia pusseja imuriinsa. Mitä muuta hyvää pölypussiton imuri käyttäjälleen tarjoaa? Yksi tärkeä ominaisuus pussilliseen pölynimuriin verrattuna on se, että teho säilyy, vaikka pölysäiliö on täynnä.

Teknologia
Kihartaminen suoristusraudalla
by Sonja/ on 16 Sep 2021

Kihartaminen suoristusraudalla

Hiusten kihartaminen suoristusraudalla onnistuu, kun tietää muutaman niksi. Kerromme nyt, millaisella raudalla kihartaminen onnistuu parhaiten ja mitä pitää ottaa huomioon. Aivan mikä tahansa rauta ei kihartamiseen sovellu. Kerromme myös tuotteista, joita kihartamisen yhteydessä hiuksiin kannattaa laittaa. Suoristusraudalla kihartaminen on yllättävän helppo ja nopeaa. Sillä saa luotua nopeasti kauniit laineikkaat kiharat, jotka eivät vaadi erityisiä tekniikoita. Kihartaminen suoristusraudalla – neuvot ja niksit Jos haluaa luoda hiuksiin kauniit kiharat, tärkein asia on silloin hyvä suoristusrauta.

Teknologia
Nettipelit kehittyvät kovaa vauhtia
by Sonja/ on 05 Aug 2021

Nettipelit kehittyvät kovaa vauhtia

Internet kehitettiin alun perin yliopistojen tiedemiehille tietojen jakamiseksi. Internetistä tuli nopeasti maailman suurin tietolähde, jossa voi muodostaa yhteyden muihin ihmisiin ympäri maailmaa. Ihmiset alkoivat käyttää sitä lähes kaikkeen, eikä sitä enää pidetty vain tieteellisenä foorumina. Nyt ihmiset käyttävät internetiä myös pelaamiseen. Tämä keksintö teki internetistä paljon suositumman, koska oli helpompi löytää muita ihmisiä verkossa ja pelata yhdessä. Nettipelit saivat nopeasti suosiota niiden keskuudessa, joilla internetiin oli pääsy. Siirtyvätkö nettipelit virtuaalimaailmaan? Virtuaalitodellisuus on keksintö, jonka avulla voit uppoutua peliin, mutta tietokoneella olemisen sijaan olet pelissä ja voit liikkua ja olla vuorovaikutuksessa sen kanssa.

Teknologia
Roamingmaksut ja niiden yhtenäisyys EU:ssa
by Sonja/ on 09 Jun 2021

Roamingmaksut ja niiden yhtenäisyys EU:ssa

Verkkovierailuhan tarkoittaa sitä, että matkapuhelinta käytetään satunnaisella matkalla kotimaan ulkopuolella. EU:ssa on sovittu, että tässä tapauksessa hinta on sama kuin kotimaassa kunhan käyttö pysyy kohtuullisena. Datasiirto verkkovierailussa ei ole yksiselitteinen ja siihen sovelletaan kohtuullisen käytön periaatetta. Data käyttöön sovelletaan sopimustyyppiin sidottuja sääntöjä ja rajoituksia. Näissä tilanteissa roamingmaksut voivat sisältää lisämaksun, joka on EU:ssa hinnoiteltu enimmäistukkuhintana. Vuonna 2021 hinta on 3€ per gigatavu dataa sekä arvonlisävero. Mahdolliset roamingmaksut riippuvat myös siitä, millainen mobiililiittymä on käytössä.

Teknologia
FitBit – arjesta sporttisempaa?
by Sonja/ on 04 Jun 2021

FitBit – arjesta sporttisempaa?

Huhtikuu alkaa kohta olla jo lopuillaan ja melkein kuin huomaamatta kesän rantakausikin hiipii mieleeni. Olen valitettavan tietoinen talven aikana kertyneistä liikakiloista, joten googlettelin hieman erilaisia teknologian apuvälineitä, joilla fitness ja muu urheilu pysyisivät mielessä arjen askareissakin. En ajatellut kuitenkaan mitään Ostos-TV:n Abtronicia hankkia, vaan jotain hieman modernimpaa. Yksi ystävistäni, hänkin kotiäiti, mainitsi hankkineensa itselleen FitBitin ja itsekin sitten uteliaana tutustuin tähän suosittuun sporttituotteeseen. FitBit on kellon tyylinen ranneke, jonka monet toiminnot auttavat tsemppaamaan liikkumisen suhteen kellon ympäri.

Teknologia
Polaroid-kamera
by Sonja/ on 01 Jun 2021

Polaroid-kamera

Yksi viimeisimmistä hankinnoistani on pieni, kätevä polaroid-kamera. Aivan oikein, polaroid-kamera! Nämä menneisyydestä tutut pienet kamerat, ovat tulleet takaisin kaupan hyllyille, eivätkä syyttä, sillä polaroid-kamerat ovat todella käteviä, sillä kuvan saa valmiina samantien kun sen ottaa. Lisäksi polaroid-kamerat ovat todella näppärän kokoisia! Ne ovat niin pieniä, että ne kulkevat mukana pienessäkin laukussa. Nyt minullakaan ei ole siis mitään tekosyytä olla ottamatta kameraa mukaan. Minä valitsin omaksi mallikseni kameran Fujifilm Instax -mallistosta, sillä kauniin väriset, pienet kamerat miellyttivät omaa silmääni.

Teknologia
Naiset teknologia alalla
by Sonja/ on 19 May 2021

Naiset teknologia alalla

Edelleen vuonna 2016, naiset joutuvat kokemaan paljon syrjintää ja seksististä kohtelua työskennellessään teknologia alan yrityksissä. Luulisi että olemme tulleet jo sellaisen matkan historiassa eteenpäin, että naisten asema miesvaltaisillakin aloilla olisi demokraattista. Kuitenkaan valitettavasti näin ei edelleenkään ole. Tutkimukset osoittavat, että teknologia alalla työpaikat lisääntyvät todella nopealla tahdilla ja vuoteen 2020 mennessä uskotaan, että esimerkiksi koodajien työ kaksinkertaistuu. Kuitenkin samalla on huomattu huolestuttava seikka, naiset pakenevat teknologia alalta ja miehet valtaavat entistä enemmän alaa.

Teknologia
Tabletit valtaavat alaa
by Sonja/ on 15 Apr 2021

Tabletit valtaavat alaa

Oletko harkinnut uuden tablettitietokoneen ostoa? Niin on moni muukin! Tablettien suosio, on viime vuosina lisääntynyt huikeasti, tosin lisääntyminen on jonkin verran vähentynyt, parin viime vuoden aikana, eli suurin piikki, tablettien ostamisessa, taitaa olla jo ohi. Kuten älypuhelimissakin, myös tablettien valmistuksessa oli tuttu kaava: Mitä Apple edellä, sitä muut perässä. Pian sen jälkeen, kun Apple toi markkinoille iPadin, alkoivat myös muut elektroniikkavalmistajat, kuten Samsung, ja Lenovo, kehittelemään tietokoneiden ja älypuhelimien välimuotoja, eli tablettitietokoneita.

Teknologia
Ota tauko teknologiasta
by Sonja/ on 24 Mar 2021

Ota tauko teknologiasta

Oletko koskaan viettänyt teknologiasta vapaata viikkoa, tai edes päivää? Jos et, niin kannattaisi. Jokainen meistä käyttää nykyään aivan liikaa aikaa teknologian parissa. Olemme jatkuvasti ruutujen ympäröiminä. Töissä tietokoneella, kotona TV:n edessä ja tietokoneella, joka mahdollisessa välissä puhelimella. Jopa ystäviemmekin kanssa kommunikoiminen, tapahtuu usein puhelimen välityksellä. Kokeile siis heti tänä viikonloppuna, millaista on elämä ilman ruutuja. Mikäli et ole valmis luopumaan kaikesta: TV:stä, tietokoneesta, puhelimesta, ja muista viihde-elektroniikan laitteista kerralla, pidä esimerkiksi tauko sosiaalisesta mediasta.

Teknologia
Miksi Pokemon Go koukuttaa?
by Sonja/ on 04 Mar 2021

Miksi Pokemon Go koukuttaa?

Kaikki meistä ovat kuulleet uudesta Nintendon jättihitistä, Pokemon Go-pelistä. Siitä on ennätysajassa tullut todellinen hitti nuorten aikuisten keskuudessa. Kyseessä on siis peli, joka osallistaa pelaajan mukaan peliin, näyttämällä kuvitteellisia Pokemon hahmoja pelaajan omassa elämässä, puhelimen kameran kautta. Pelaajan nähdessä tai paikantaessa Pokemon, täytyy hänen esimerkiksi kävellä kyseiselle paikalle, missä Pokemon kartalla näkyy ja napata Pokemon Pokemonpallon sisään. Usein Pokemonit esiintyvät jonkun muistomerkin tai patsaan läheisyydessä. Ideana on kerätä mahdollisimman paljon erilaisia Pokemoneja, joilla pelaajat voivat käydä taisteluja, luoden niistä erilaisia joukkueita.

Teknologia
Uusi puhelimeni
by Sonja/ on 04 Mar 2021

Uusi puhelimeni

Ostin tässä vähän aikaa sitten uuden puhelimen, ja päätin tulla hieman kertomaan siitä, miksi olen niin rakastunut tähän uuteen laitteeseeni. Kyseessä on tietysti uusin iPhone, eli iPhone 6s plus. Valitsin väriksi pinkin, joka sopii täydellisesti naiselliseen luonteeseeni. Puhelimen pinta on ihanan sileä, ja kauniin mattapintainen. Väri on suorastaan täydellinen, ei liian kirkas, eikä liian haalea. Olisi ehkä kannattanut odottaa, että iPhone 7 tulee kauppoihin, jotta puhelimen hinta olisi laskenut, mutta olin kärsimätön, ja edellisen puhelimeni, joka oli myös iPhone, kanssa meni hermot ihan totaalisesti.

Teknologia
Ole tarkkana verkossa
by Sonja/ on 24 Feb 2021

Ole tarkkana verkossa

Melkein joka viikko selatessani uutisia, päädyn lukemaan erilaisista huijauksista ja tietoturvariskeistä. Ainakin itseäni on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja enemmän oma tieturvani ja yksityisyyteni, kiitos tämän blogini! Päätin siis tutustua aiheeseen vielä lähemmin ja välttyä jatkossa tulemasta huijatuksi ja parantaa omaa tietoturvaansa. Tässä teille muutama vinkki: Jos se on liian hyvää ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta Suuri joukko ystävistäni jakoivat jonkin aikaa sitten Facebookissa kuvaa, jota tykkäämällä ja jakamalla voisi voittaa itselleen uuden ilmaisen iPhonen.

Teknologia
Naiset peliteollisuudessa
by Sonja/ on 20 Jan 2021

Naiset peliteollisuudessa

Teknologian maailma on ihmeellinen ja taisin sivuta osaksi seksismiä sen maailmassa eräässä julkaisussani. Haluaiasin avata tänään uutta intohimon kohdettani eli pelaamista naissukupuolen näkökulmasta. Pelimaailma ja pelaaminen mielletään yhä enemmän miesten harrastukseksi, eikä naisille ole siellä tilaa. Gamergate Vuosi 2014 muistetaan hyvin Gamergatesta, joka kulki Twitterissä hashtagilla #gamergate. Syksyllä 2014 pelisuunnittelija Zoe Quinn ja Brianna Wu sekä kulttuuritutkija Anita Sarkeesian joutuivat häirinnän kohteeksi. Naiset saivat raiskaus- ja tappouhkauksia. Raivokkaan myrkylliseksi paisunut vihanpidossa oli mukana muun muassa pelijournalismi korruptoituneeksi syyttäviä pelaajia sekä väkivalla uhattujen naispuolisten pelinkehittäjien ja kulttuuritoimittajien puolustajia.

Teknologia
Hiustenkuivaajien anatomia
by Sonja/ on 25 Nov 2020

Hiustenkuivaajien anatomia

Nyt se sitten tapahtui: hiustenkuivaajani sanoi lopulta irti itsensä. Oli siis aika kuivata hiustenkuivaajakaupoille, mutta koska olin edellisen föönini hankkinut kymmenisen vuotta sitten, on teknologia jopa fööneissä muuttunut huimasti! Oli siis aloitettava opiskelu millainen hiustenkuivaaja on hyvä ja millaisia kriteerejä itse asetan omalle töhöttimelleni. Moni ei varmasti ymmärrä hyvän ja huonon hiustenkuivaajan eroa ennen kuin on päässyt kokeilemaan erittäin hyvää hiustenkuivaajaa. Kuten muissakin teknisissä laitteissa niin näissäkin on eroja. Etenkin eron huomaa pitkissä ja paksuissa hiuksissa kuivausnopeudessa miedollakin lämmöllä.

Teknologia
Vuoden 2016 turhimmat laitteet
by Sonja/ on 15 Oct 2020

Vuoden 2016 turhimmat laitteet

Vuosi 2016 on lopuillaan ja Iltasanomien DigiToday on julkistanut vuoden surkeimmat digitaaliset vekottimet. alaxy Note 7 Suurimmalle osalle Galaxy Note 7 tuo mieleen räjähtävät puhelimet. Tämä oli korealaisyhtiön pyrkimys himmentää Applen uuden iPhonen hohtoa. Pahinta tässä katastrofissa oli Samsungin toinen yritys samalla puhelimella, joka johti uusiin tulipaloihin, jonka jälkeen se vedettiin pois markkinoilta. ”Hoverboardit” eli henkilökuljettimet Vaikka nimi lupailee leijumista, nmä kaksipyöräiset liikkumalaudat eivät todellanaan leiju. Sen sijaan niitä on mennyt savuna ilmaan useampikin kappale.

Teknologia
Älyhiusharja kuuntelee harjaustasi
by Sonja/ on 19 Sep 2020

Älyhiusharja kuuntelee harjaustasi

Miltä kuulostaisi harjata hiuksesi älyharjalla? Kansallinen ylpeytemme Nokia on julistanut toistasataa euroa maksavan hiusharjan, joka kuuntelee hiustesi ääntä mikrofonilla, kun harjaat niitä. Nokian omistama Withnings on julkistanut ”maailman ensimmäisen älyhiusharjan, joka on kehitetty yhteistyössä Kérastasen ja L’Oréalin kanssa. Tämä älyhiusharja muun muassa kuuntelee mikrofonien avulla harjaamistasija tunnistaa sen avulla hiustesi kunnon. Nokia osti viime vuonna Withnings -yhtiön ja se valmistaa digitaaliseen terveydenhoitoon liittyviä tuotteita. Älyharja näki päivänvalon vastikään maailman suurimpien CES -kuluttajaelektroniikkamessujen yhteydessä.

Teknologia
Roaming-maksut poistuvat – surffaile huoletta lomallakin
by Sonja/ on 09 Aug 2020

Roaming-maksut poistuvat – surffaile huoletta lomallakin

Matkustelijoille uutisoitiin alkavan kissanpäivät ensi kesänä. Toisessa EU -maassa puhelintaan käyttävän ei tarvitse enää ensi kesäkuusta lähtien maksaa roaming-maksuja eli verkkovierailumaksuja. Kesäkuun jälkeen kuluttajilta ei voi enää periä ylimääräisiä maksuja kansallisten hintojen lisäksi. Tammikuun loppupuolella nimittäin Euroopan unionissa saatiin sovittua teleoperaattoreiden toisilleen maksamien roaming-maksujen ylärajoista. Eri maiden teleoperaattorit maksavat toisilleen omien asiakkaiden kännykkäpalvelujen käytöstä ulkomailla. Viimeinen askel oli tukkuhinnoista sopiminen, joka tarvittiin vielä kuluttajien roaming-maksuista luopumiseen 15. kesäkuuta. Sopimus on vielä vahvistettava kuitenkin Euroopan parlamentissa.

Teknologia
Esittelyssä epilaattorit!
by Sonja/ on 19 Jul 2020

Esittelyssä epilaattorit!

Epilaattoreita on olemassa todella monenhintaisia ja ominaisuuksiltaan erilaisia. Tässä kirjoituksessa esittelemme jokaisesta hintaluokasta yhden, kerromme ominaisuuksista ja siitä mikä mikä tekee tuotteesta hyvän tai huonon. Philips HP6341/00 -ladyshaver 18,90€ Tässä epilaattorissa on pieni ajopää, joka ajaa koko kehon karvat nopeasti ja turvallisesti. Tuote on soveltuva sekä kuiva-että märkäajoon ja halvasta hinnasta ja pienestä koostaan huolimatta on aikamoisen tehokas laite. Braun Silk epil Lady Shaver LS 5160 Wet&Dry-ladyshave 39,90€ Tässä epilaattorissa on yhteensä neljä leikkaavaa kärkeä.