Data roaming päällä vai pois

post thumb
Teknologia
by Sonja/ on 14 Apr 2022

Data roaming päällä vai pois

Data roaming päällä vai pois on kysymys, joka monella älypuhelimen käyttäjällä tulee mieleen aika ajoin. Joillekin saattaa olla hieman epäselvää se, mitä data roaming -ominaisuus itse asiassa tarkoittaa. Lähtökohtaisesti sillä tarkoitetaan puhelinliittymään liittyvää mobiilidataa, jolla voi käyttää internetiä käytännössä missä vain. Tällöin tieto liikkuu mobiilidataverkon kautta, mikä on eri asia kuin toinen yleinen langaton verkkoyhteys eli WiFi-verkko.

Data roaming päällä vai pois – kustannukset

Suomessa mobiilidatan puolesta on hyvä tilanne, sillä lähes kaikki liittymät ovat sellaisia, että niissä on rajaton mobiilidata. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjän tarvitsee maksaa puhelinlasku vain kerran kuukaudessa ja tämän jälkeen hän voi käyttää internetiä ilman ylimääräisiä kustannuksia. Käyttäjille tilanne on siis hyvä, ja mobiiliverkon käyttäminen on kohtalaisen edullista.

Roamingmaksut tulevat kyseeseen silloin, kun käytät omaa puhelinliittymää datan siirtoihin ulkomailla. Tällöin tulee olla erityisen tarkkana sen kanssa, kuinka paljon dataa voi siirtää ilman ylimääräisiä kustannuksia. Tilanne riippuu paljon siitä, minkälainen sopimus sinulla on operaattorin kanssa. Ennen kuin lähdet matkalla, asiasta kannattaa ottaa selvää ottamalla yhteyttä oman operaattorin asiakaspalveluun.

Mobiilidata on turvallinen vaihtoehto

Langattomien verkkojen kanssa on hyvä olla varovainen. Kannattaa aina käyttää oman puhelinliittymän data roamingia, mikäli siihen on mahdollisuus. Julkisia WiFi-verkkoja kannattaa välttää, sillä niissä tapahtuvaa dataliikennettä on mahdollista tutkia tiettyjen ohjelmistojen kanssa. Mobiilidata on lähtökohtaisesti turvallisempi vaihtoehto, joten sitä hyvä suosia.