Kodintekniikka

Naiset ja kodintekniikka

Naiset ja kodintekniikka

Useimmat kodin laitteet ovat naisten mieleen, koska he ovat itse olleet päättämässä niiden hankinnasta. Yhä useammin myös kodin tekniikkaan liittyy älyä ja automatiikkaa. Koneiden automatiikka toimii itsenäisesti, mutta joskus on koneelle kerrottava, mitä sen halutaan tekevän. Tosiasiassa vain harva meistä ottaa kodin laitteista kaikkia ominaisuuksia irti. On paljon helpompi pestä esimerkiksi pyykit sillä tutulla ohjelmalla, vaikka niihin voisi valikoida eri lämpötiloja, lisätä huuhteluja tai lyhentää ohjelman kestoa. Ihan modernimpia koneita voidaan ohjata älypuhelimella tai tabletilla. Eikä tarvitse mennä enää itse koneen luo. Uunit ovat toinen älykkäistä ja mainioista välineistä, joita voi sovelluksilla ohjata. Älykoti on yhä lähempänä meitä naisia, halusimme sitä tai emme.

Kodintekniikka tulee kerta kerralta mielenkiintoisemmaksi tai voiko sanoa jopa haasteellisemmaksi. Mutta yksi asia pysyy nyt ja aina tarpeettoman ikävänä tehdä. Se on kattolampun vaihto, siihen tarvitaan ehdottomasti miestä. Mistähän se johtuu?

Kattolampun vaihto ja sen haasteet

Lampun vaihtaminen on sinällään aivan yksinkertainen, mutta jostain syystä siellä taustalla peikkona oleva jännite saa aikaan lisäväristyksiä ja mielellään sen työn siirtää varmempiin käsiin. Jos lamppu vaihdetaan oikein virallisten ohjeiden mukaan, niin ensin pitäisi katkaista sähkö asunnon pääkytkimestä ja sen jälkeen vasta käydä lampun kimppuun.

Kuinka moni tunnustaa katkaisevansa sähköt pääkytkimestä? Usein se katkaisija käännetään pois päältä, lamppu ruuvataan pois ja toinen tilalle. Sitten vain testataan, että valo syttyy uuteen lamppuun. Myös loisteputken tai -lampun voi vaihtaa itse. Mutta jos haluaa, että kaikki sujuu todella turvallisesti, kannattaa sen pääkytkimen käydä hetkeksi kytkemässä pois.

Kodintekniikan haasteet

Kodintekniikan haasteet

Teknisissä laitteissa on aina mukana jonkinlaiset ohjeet. Kodinkoneille löytyy ohjeet myös netistä, joten sekään ei sido aikaan tai paikkaan, kun niitä lueskelee. Monesti ohjepumaska kannattaisi lukea eikä arvailla koneiden toimintoja. Selviäisi ainakin hiukan helpommalla ja ongelmatilanteisiin osaisi varautua eri tavalla. Käsikirjoissa on ohjeet myös virhetilanteille, joten se nyt ainakin kannattaa pahimman varalta selailla lävitse.

Kuinka moni meistä tunnustaa, että on lueskellut autonsa käsikirjaa? Naiset ja autot on melkoinen yhdistelmä eikä sitä kirjaakaan aina tule edes vilkaistua. Kunhan saa auton käyntiin ja sen jälkeen se kulkee eteenpäin sekä hiukan taaksepäin. Näin siis kaikessa yksinkertaisuudessaan. Joskus sieltä käsikirjasta on etsittävä renkaiden ilmanpaineita sun muita, joten sekin kirja on hyvä joskus edes selata läpi.

Kodintekniikka on meitä varten

Me, taitavat naiset, tykkäämme haasteista ja kodintekniikka ainakin tuo niitä meille toisinaan. Silloin on pakko kutsua paikalle mies tai huoltomies. Ja silloin saa olla myös aivan avuton. Seittipaja on ehdottomasti sitä mieltä, että me pärjäämme näiden tekniikoiden kanssa aivan hyvin. Joskus ne vain heittäytyvät niin mahdottomiksi, että silloin pakko nostaa kädet pystyy ja tunnustaa tappionsa. Onneksi on kuitenkin olemassa mies, joka auttaa hädän hetkellä. Sillä hetkellä kannattaa katsoa, onko tarvetta saada muutakin apua.

Kodin laitteet ovat koko ajan teknisempiä, mutta niitä oppii kuitenkin käyttämään pienellä vaivalla. Laitteisiin on saatavissa käyttöopastusta sekä niistä aiemmin mainituista käsikirjoista on paljon hyötyä. Eikä ne laitteetkaan niin kovin vaikeita ole, vaikka se ensin siltä tuntuukin. Pienen käyttökokemuksen jälkeen voi jo opetella uusia ominaisuuksia ja kaikki tuntuu ihan yksinkertaiselta. Kokeilemalla ja opettelemalla rohkeasti aletaan olla asian ytimessä. Me naiset olemme nopeita oppimaan!