Roamingmaksut ja niiden yhtenäisyys EU:ssa

post thumb
Teknologia
by Sonja/ on 09 Jun 2021

Roamingmaksut ja niiden yhtenäisyys EU:ssa

Verkkovierailuhan tarkoittaa sitä, että matkapuhelinta käytetään satunnaisella matkalla kotimaan ulkopuolella. EU:ssa on sovittu, että tässä tapauksessa hinta on sama kuin kotimaassa kunhan käyttö pysyy kohtuullisena. Datasiirto verkkovierailussa ei ole yksiselitteinen ja siihen sovelletaan kohtuullisen käytön periaatetta. Data käyttöön sovelletaan sopimustyyppiin sidottuja sääntöjä ja rajoituksia. Näissä tilanteissa roamingmaksut voivat sisältää lisämaksun, joka on EU:ssa hinnoiteltu enimmäistukkuhintana. Vuonna 2021 hinta on 3€ per gigatavu dataa sekä arvonlisävero.

Mahdolliset roamingmaksut riippuvat myös siitä, millainen mobiililiittymä on käytössä. Jos data on rajoitettu, datakatto on sama myös matkaillessa. Jos mobiilidata on edullista, operaattorilla on mahdollisuus soveltaa kohtuullista käyttöä. Tällöin raja voi olla jopa alempi verrattuna datarajaan, joka on käytössä kotimaassa.

Ikäviä yllätyksiä matkoilla

Vaikka kerroimme, että Roaming-maksut poistuvat – surffaile huoletta lomallakin, se ei täysin pidä paikkaansa. Muutama huomionarvoinen seikka kannattaa pitää mielessä. Ensinnäkin lennoilla ja valtameriristeilyillä ei ole käytössä maanpäällistä mobiiliverkkoa. Yhteydet ovat satelliittien kautta ja niihin eivät päde EU:n säännöt. Niissä ei myöskään ole hintakattoja. Tämä yksityiskohta on hyvä muistaa.

Roamingmaksut eivät nykyisellään tuo ongelmia niin paljon kuin aikaisemmin. Useimmat palvelutoimittajat lähettävät tekstiviestin etukäteen, jos roaming on ylittymässä ja sekin ylittyy vain tietyissä tilanteissa. Joitakin prepaid -liittymiä on mahdollisuus käyttää ulkomailla. Joissakin niistä on maarajoituksia, joten ne on hyvä vertailla etukäteen, mikäli aiot ottaa matkalle prepaid -liittymän.

Netti matkalle mukaan

Ulkomailla tarvitsee mobiiliverkkoa monessa tilanteessa. Kartat ovat yksinkertaisia käyttää mobiililla ja tietenkin somea täytyy päivittää, että kaverit tietävät missä liikutaan ja millaisissa maisemissa. Ohessa on muutama vinkki rentoon reissaamiseen:

• Mobiiliverkkoyhteys on wi-fiä turvallisempi – väitetään
• Jos käytät matkalla wi-fiä, voit hankkia itsellesi VPN:n, myös mobiiliin
• Netin käyttöä voit seurata palveluntarjoajan sovelluksella päivittäin

Reissaaminen EU:n ulkopuolella

Matkustamalla EU:n ulkopuolelle voi datasiirto verkkovierailussa yllättää. Palveluntarjoajilla on takataskussaan kuitenkin ratkaisuja, joilla voi helpottaa sitä, että ikäviltä yllätyksiltä vältyt. Valikoimista löytyvät joko päivähinnoittelulla tai erilaisina paketteina myytävät vaihtoehdot. Esimerkiksi jos sinulla on Telian liittymä, palvelut löytyvät lisäpalveluista ja on helppo ottaa käyttöön ennen matkaa tai vasta kohteessa.

Datasiirto verkkovierailussa ei tuo yllätyksiä, mikäli mietit muutaman asian jo etukäteen. Jos sinulla on isoja tiedostoja kuten karttoja tai musiikkia, ne kannattaa ehdottomasti ladata jo kotona. Kaikki mahdolliset synkronoinnit ja päivitykset, jotka tulevat automaattisesti, on hyvä kytkeä pois päältä. Myöskään videoiden automaattitoistoa ei ole hyvä pitää päällä. Näillä pienillä vinkeillä datasi kestää hiukan pidemmälle. Lähdetäänkö reissuun?