Haussa auto naiselle

post thumb
Teknologia
by Sonja/ on 20 Jun 2022

Haussa auto naiselle

Pistäisinkö nettiin ilmoituksen, haussa auto naiselle? Miten naisen auto sitten eroaa miehen autosta? Onko punainen ja pieni auto automaattisesti naisen? Lähdin tarkastelemaan lähipiirini autokantaa ja niiden omistajia ja hämmästyin. Nykynainen ei välttämättä valitse autoaan vanhojen stereotypioiden mukaan, vaan homma on mennyt nyt aivan päälaelleen. Tutkimustulosteni valossa taidankin jättää ilmoituksestani termin naiselle pois. Eihän se oikeasti kerro yhtään mitään siitä, millaisen auton tarvitsen!

Auto naiselle vai auto tarpeeseen

Tutkimukseni tuloksena naiset olivat viimeisen parin vuoden aikana hankkineet auton seuraavin kriteerein: hybridi, neliveto, iso tavaratila, ylös ojasta omatoimisesti, diesel, lataushybridi, uusi, käytetty, tarpeeksi tehoa, erinomainen talviajettavuus, manuaalivaihteet, automaattivaihteet, ilman mitään rikkimeneviä lisäkkeitä, kaikilla lisävarusteilla ja viistoperä. Lisäksi tutkimusryhmässäni yhdelläkään naisella ei ollut punaista autoa, mutta muutamalla miespuolisolla sen sijaan on punainen auto. Yhdellä pariskunnalla vain naisella on auto ja toisella pariskunnalla vain nainen ajaa autoa päivittäin.

Naiset ja autot -yhdistelmä on siis enää kulahtaneiden vitsien aihe. Nykyään on vain ihmisiä erilaisine tarpeineen ja autoja, jotka yrittävät parhaansa mukaan täyttää nuo tarpeet. Joitakin ihmisiä, miehiä ja naisia, puhuttelevat auton ulkonäkö ja muut statusasiat ja toisia luotettavuus ja tekniikan taso. Joillekin raamit antaa ihan yksinkertaisesti raha. Nykypäivän nainen saa olla myös autokaupoilla ihan itsensä. Nainen saa haluta punaisen alumiinivanteilla tai sellaisen, joka vie hänet perille, väristä viis!

Autoilun sukupuolittuminen Suomessa

Suomessa ensirekisteröidään autoista noin 20 prosenttia naisten nimiin, noin 40 miesten ja loput yrityksille. Ajokortteja myönnetään tasaisesti miehille ja naisille. Näiden seikkojen valossa näkisin turhaksi etsiä autoa naiselle, mutta yksi asia puoltaisi sitä: autojen turvallisuustestit on suunniteltu ja testattu keskivertomiehen mitoilla. Naiset saavat siis liikenneonnettomuuksissa vakavampia vammoja. Olisiko sittenkin syytä etsiä autoa nimenomaan naiselle? Suorastaan vaatia sellaista!