Ole tarkkana verkossa

post thumb
Teknologia
by Sonja/ on 24 Feb 2021

Ole tarkkana verkossa

Melkein joka viikko selatessani uutisia, päädyn lukemaan erilaisista huijauksista ja tietoturvariskeistä. Ainakin itseäni on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja enemmän oma tieturvani ja yksityisyyteni, kiitos tämän blogini! Päätin siis tutustua aiheeseen vielä lähemmin ja välttyä jatkossa tulemasta huijatuksi ja parantaa omaa tietoturvaansa. Tässä teille muutama vinkki:

  1. Jos se on liian hyvää ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta

Suuri joukko ystävistäni jakoivat jonkin aikaa sitten Facebookissa kuvaa, jota tykkäämällä ja jakamalla voisi voittaa itselleen uuden ilmaisen iPhonen. Melkein itsekin jaoin kyseisen kuvan, sillä vaikka hankinkin vähän aikaa sitten uuden älypuhelimen, tottakai halusin uuden! Ja ilmaiseksi! Luin sitten uutisia, että kyseinen kampanja oli huijaus ja feikkikampanjan tarkoituksena oli vain huijata ihmisiä. Jotkut ystävistäni ovat saaneet myös näitä huijauskirjeitä sähköposteihinsa, jossa kerrotaan ystäväni voittaneen jossain lotossa, mutta saadakseen rahat on hänen ensin maksettava tälle lottoyhtiölle. Tuskin tarvitsee erikseen mainita, että sellaisia rahoja ei varmasti ole edes olemassa. Itse sain joskus sähköpostin, jonka mukaan olisin perinyt kaukaisen sukulaiseni ulkomailla ja jotta voisin saada perinnön, minun on lunastettava se tuhannen euron summalla. Onneksi tunnen koko sukuni hyvin, joten en menettänyt rahojani.

  1. Älä kerro itsestäsi liikaa netissä

Sosiaalinen media on mahdollistanut vanhojen tuttujen tapaamisen netissä, kunhan vain tiedät henkilön nimen. Aikoinani kun ensimmäisiä kertoja käytin internettiä, minua varoiteltiin ettei saa koskaan antaa oikeaa nimeään yhtään mihinkään – ja sähköpostikin kannattaisi olla jokin muu kuin etunimi ja sukunimi. Nyt voin saada selville oikeastaan kaiken ystävistäni ja he jakavat tämän tiedon minulle vapaaehtoisesti: puhelinnumerosta osoitteeseen ja kengännumeroon. Ihmiset lisäilevät someen kuvia lomamatkoillaan ja Amerikassa on käynytkin niin, että murtovarkaat ovat somen perusteella tieneet perheen olevan matkoilla ja ryöstäneet koko kodin. Älä koskaan kerro itsestäsi liikaa netissä, edes somessa. Itse en kerro asuinpaikkaani tai puhelinnumeroani ikinä, ellei kyseessä ole oikeasti luotettava sivu.

  1. Älä käytä samaa salasanaa joka paikassa

Salasanoissa tulisi olla isoja ja pieniä kirjaimia, merkkejä ja numeroita. Itse olen huono muistamaan salasanojani, joten kirjoitan ne aina ylös paperille. Salasanat, joissa on niin sanotusti ”järkeä” eli vaikka hedelmän nimi ja syntymäpäiväsi, on helppo murtaa. Siksi salasanan pitäisi olla pitkä ja vain satunnaisia kirjaimia ja numeroita, jottei kukaan sinut tunteva voi arvata salasanaasi. On ikävä huomata, että joku esiintyy sinuna esimerkiksi somessa ja kirjoittelee törkeyksiä. Kärjistetyin esimerkki on, että pahimmillaan joku voi jopa varastaa identiteettisi ja rahasi.

Maalaisjärjellä pääsee internetin ihmeellisessä maailmassa pitkälle ja hyväuskoinen ei kannata olla. Toivottavasti linkeistä on hyötyä ja turvallista selailua!